• Large_Herlev_foto.jpg
  • Large_HerlevH_forplads.jpg
  • Large_HerlevH_plan.jpg
  • Large_HerlevH_have01.jpg

Herlev Hospital

In the design of Herlev Hospital, SLA’s landscape utilizes the latest health research that unambiguously points to the great restorative value in prioritizing natural elements in our environment. Several studies also indicate that both patients and staff in buildings overlooking surroundings dominated by green thrive better, heal faster, are healthier and more efficient than in environments without contact to nature. At Herlev Hospital the nature will not only play a vital role around the buildings, but right at the core of the building in the form of courtyards, roof gardens and a green heart in the center of the hospital.


Service Masterplan and landscape design for Herlev Hospital
Location Herlev, Denmark
Type Masteplan, Invited competition, first place 
Client Region Hovedstaden
Design period 2010
Realization 2012-17
Area 8 ha
Partner Henning Larsen Architects, Friis & Moltke, Orbicon Leif Hansen, Norconsult, NNE Pharmaplan, Brunsgaard & Laursen

Blood pressure, heart rate, muscle tension and other body stress indicators fall measurably after only a few minutes of contact with nature.