• Large_rund_gard.jpg
  • Large_ESS_front_end.jpg
  • Large_hjort.jpg
  • Large_dyr.jpg
  • Large_bad.jpg
  • Large_1120x525.jpg

ESS Spallation Source

European Spallation Source (ESS) in Lund is Europes new multidisciplinary state-of-the-art research facility of nuclear research. To solve the challenges of securing the modern facilities without compromising the recreative areas SLA designed a varied landscape which, instead of using fences, barbed wire or walls, guards the area by means of plants, wetlands and drops in the terrain.

Service Landscape design
Location Lund, Sweden
Type Winner, Competition by invitation only 
Client ESS AB (European Spallation Society)
Design period 2012
Realization 2025
Area 76 ha.
Partner Henning Larsen Architects, COBE, NNE Pharmaplan, Buro Happold, Transsolar

The surrounding park is transformed into a wetland consisting of lakes, marshes and meadows, which the same time creates a vivid visual and spatial connection between ESS, Max IV Laboratory, Lund Science Village and the future World Park in Lund