• Large-visual.jpg
  • Large-plan.jpg

Amager Bakke

SLA's design of a green rooftop park for Copenhagen's new Waste-to-Energy Plant combines hiking trails, playgrounds, vantage points, climbing walls and street fitness - along with a 500+ m. ski slope designed by BIG.  All of it created within a wild and sensuous mountain nature with plants, rockscapes, bushes and 130 trees. The experimenting use of the steep pitched roof, places high demands on the plant and landscape design. In SLA's solution the challenges have been solved through a range of nature-based design solutions and 1:1 tests of vegetation and materials. The planting is specially chosen to meet the challenging living conditions and create optimal micro climate and wind conditions. The result is a lush and robust nature design that provides the visitors with the opportunity to use the park all year round and a sensuous and varied environment for all the activities of the park.

Site Copenhagen, Danmark
Service Urban space
Client Amager Resource Center
Area 16.000 m2
Design 2016-2017
Realization 2018
Partners BIG, Moe & Malmos

The rooftop’s nature is designed to attract and shelter a wide selection of birds, bees, butterflies and insects, which in itself will mean a dramatic increase in the biodiversity of the area. Through utilizing natural pollination and seed dispersal the rooftop nature can also spread and benefit the adjacent industry area, parking lots and infrastructure. In this way, Amager Bakke will function as a generous ‘green bomb’ that will radically green-up the entire area.